
DIARI DE REFLEXIÓ
21.11.2020
Per la nostra primera activitat didàctica d'idees prèvies hem creat un Kahoot. Un membre del grup l'ha proposat i tothom hem estat d'acord, ja que és una eina actual i divertida per treballar diferents coneixements dins l'aula.
En primer lloc, hem preparat les preguntes i respostes de l'activitat d'idees prèvies seguint els continguts i les competències que ens dóna el currículum oficial. Seguidament, hem omplert la graella de programació amb els objectius competencials de la proposta.
A continuació, hem redactat la reflexió i justificació sobre la primera pràctica d'aula. En general, hem de dir que hem treballat a gust i no ens hem trobat amb gaires entrebancs per avançar en la creació del blog. No obstant això, ens hem d'acabar de familiaritzar amb el programa Wix.
Finalment, hem hagut de crear un nou apartat del nostre blog (llocs d'interès) on hem adjuntat els diferents enllaços dels blogs dels nostres companys.
02.12.20
La proposta didàctica que hem establert per a treballar les habilitats geogràfiques consisteix en l’elaboració d’una maqueta. Seguint la metodologia activa, la qual és la que volem fomentar a l’aula, hem cregut oportú preparar una activitat on l’alumnat manipuli, per així crear els seus propis esquemes de coneixement.
Un cop escollida la pràctica, hem desenvolupat la graella de programació corresponent per tal de poder dur a terme la proposta correctament. Creiem que aquesta darrera part, tot i ser la més feixuga, és de les més importants de tota activitat didàctica, ja que d’aquesta manera tothom que vulgui aplicar-la a l’aula amb els seus infants podrà seguir-la de manera detalladament i amb tots els aspectes per proporcionar els continguts i coneixements adequats.
07.12.10
Primerament, avui hem modificat aquells aspectes que ens ha comentat la professora del nostre blog i hem desenvolupat l'apartat de presentació, el qual encara no teníem enllestit.
Seguidament, hem plantejat una segona proposta didàctica encarada al treball de l'àmbit de ciutadania i valors. Després de presentar-nos una pluja d'idees, ens hem decantat un altre cop per una proposta d'allò més manipulativa i vivencial pels infants. En aquest cas l'activitat que proposem per a treballar aquesta àrea és l'elaboració d'un coet espacial amb materials reciclats.
Aquesta activitat, a diferència de l'anterior, finalitza amb una part pràctica en forma d'experiment. Així, els infants podran comprovar si la seva elaboració ha estat correcta o s'hauria pogut millorar en alguns aspectes en concret.
Finalment, també hem realitzat una graella de programació per a poder compartir la nostra activitat amb tothom qui la vulgui aplicar a la seva aula.
09.12.10
El nostre treball de blog del dia d'avui ha estat la realització de la coavaluació dels blogs dels nostres companys. Amb relació a aquest fet, en concret hem suggerit aspectes a millorar dels seus blogs.
COAVALUACIÓ
NOM:
Grup 2
EMAIL:
ciencies.socials.udg@gmail.com
CLASSIFICA'NS!
⭐⭐⭐⭐
COMENTARIS
-
TÍTOL I PRESENTACIÓ: Pel que fa al títol del blog considerem que és suggerent. Conté informació sobre els autors i el que els agrada fer, tot i que, falta la fotografia d’un dels components, així com el que poden aportar els membres del grup. També, es destaca l’assignatura que treballen així com la facultat on estudien, però no el professorat de la matèria. En referència als elements requerits, hem pogut observar que hi són tots.
-
INTRODUCCIÓ: Els conceptes i plantejaments que anuncien són els adequats i s’exposen amb claredat i amb paraules pròpies. No hem pogut observar cap idea que no fos explicada, ja que tots els plantejaments estaven elaborats i desenvolupats. Pel que fa a la relació amb l’ODS, considerem que és correcte i els arguments esmentats són raonables i racionals, però molt breus.
-
VÍDEO DEL STORYTELLING: En relació amb el vídeo del storytelling considerem que és molt original i es presenta la informació de manera molt entenedora. S’utilitza un llenguatge molt clar, cosa que afavoreix a fer que resulti un tema molt atractiu i motivador. Finalment, es percep la relació amb l’ODS esmentat i es promou la importància del desenvolupament sostenible. La nostra valoració final és molt positiva.
-
ACTIVITAT D’IDEES PRÈVIES: L’activitat d’idees prèvies permet avaluar el nivell de coneixement sobre els temes a tractar i l’actitud de l’alumnat, ja que fent un kahoot pots veure qui està atent, qui no ha contestat algunes preguntes, etc. Aquesta activitat no permet connectar el tema d’aprenentatge amb els interessos o coneixements dels alumnes ni permet decidir a l’alumne sobre què vol saber de la temàtica, ja que el kahoot ja ve fet pel mestre i els alumnes no hi poden aportar res en aquesta plataforma. No obstant això, permet motivar a l’alumnat per l’aprenentatge del tema, ja que desperta interès i dinàmica per la plataforma que utilitzen. L’activitat és adequada al nivell de l’alumnat i no conté faltes d’ortografia ni gramaticals.
NOM:
Grup 3
EMAIL:
CLASSIFICA'NS!
⭐⭐⭐⭐
COMENTARIS
-
TÍTOL I PRESENTACIÓ: El títol és suggerent, conté informació sobre els autors i l’assignatura. Tanmateix, la facultat i el professorat no hi apareix. Surt el logo de la universitat, però no el de la facultat. El blog té les pestanyes de les activitats, la llista de blogs dels companys i el diari del blog. Hi ha la possibilitat d’escriure comentaris per avaluar, però no es poden veure, no es publiquen. En l’apartat de presentació, tots els membres del grup han indicat els seus interessos, però només 2 han indicat les seves aportacions.
-
INTRODUCCIÓ: Tot i que expliquen de què va el blog i què es farà en les activitats, no expliquen els conceptes i plantejaments en si. Utilitzen paraules pròpies. Tot i que les idees no estan del tot desenvolupades, s’estableix una relació entre el tema i l’ODS i els arguments estan ben desenvolupats i són raonables i racionals.
-
VÍDEO DEL STORYTELLING: És original i molt ben desenvolupat, presenta la informació de manera entenedora i amb un llenguatge clar. Resulta atractiu i motivador i es relaciona amb l'ODS triat encara que no s'expliciti quin és. També, es promou la importància del desenvolupament sostenible.
-
ACTIVITAT D’IDEES PRÈVIES: Considerem que aquesta activitat permet avaluar el nivell de coneixement de l’alumnat sobre el tema, ja que és un Kahoot. També, permet connectar el tema amb els interessos dels alumnes. A més, permet motivar els infants, ja que és un joc que normalment és engrescador. Tanmateix, no permet que l’alumne decideixi què vol saber sobre la temàtica que tractarem, ja que són preguntes fetes prèviament. Pel que fa a l’adequació de l’activitat al nivell de l’alumnat, creiem que s’adequa al cicle mitjà, ja que hi ha diferents opcions de resposta i són pertanyents als continguts del cicle mitjà. Pel que fa a les faltes d’ortografia i gramaticals, no n’hi ha cap.
NOM:
Grup 3
EMAIL:
COMENTARIS
-
ACTIVITAT D’HABILITATS GEOGRÀFIQUES: L’activitat d’habilitats geogràfiques fomenta el treball cooperatiu i la cohesió de grup, ja que dona l’opció de fer-la per parelles. A més, dona aquesta llibertat per escollir. També, creiem que permet incentivar l’interès de l’alumnat pel tema tractat, ja que es fa de manera manipulativa, vivencial i divertida (maqueta). Per això, permet motivar a l’alumnat per l’aprenentatge del tema. Aquesta activitat es basa en l’estudi d’una habilitat geogràfica, perquè consisteix a la creació d’una maqueta. Tanmateix, un aspecte negatiu és que no permet que l’alumne decideixi què vol saber sobre la temàtica que tractaran, ja que és una maqueta del Sistema Solar en general. Pel que fa a l’adequació de l’activitat al nivell de l’alumnat, considerem que és adequada, ja que una maqueta és fàcil de fer per alumnes de cicle mitjà. Pel que fa al disseny de l’activitat, com que és activa i interdisciplinària, considerem que és atractiva per a l’alumnat. També, la manera en què està presentada al bloc és divertida i atractiva, amb imatges d’aquestes maquetes que poden motivar-los a fer-les. Pel que fa a les faltes d’ortografia i gramaticals, no n’hem vist cap de greu, però sí que, al llarg de l’activitat, han escrit Sistema Solar de diferents maneres, primer tot en minúscula i després en majúscules. El mateix passa amb la paraula porexpan, que en alguns llocs la posen sense cometes i, en altres, entre cometes.
-
ACTIVITAT DE CIUTADANIA I VALORS: La primera part de l’activitat, que és un documental, considerem que permet fomentar el pensament crític i reflexiu de l’alumnat. També, creiem que l’activitat en conjunt és bastant innovadora i permet motivar els alumnes a aprendre sobre la temàtica presentada. Tanmateix, creiem que els alumnes no tenen l’opció de participar utilitzant diferents estratègies que s’adaptin a cadascun d’ells. Aquesta activitat, a més, clarament connecta el tema d’aprenentatge amb els interessos i coneixements dels alumnes. També, està presentada en un format atractiu pels infants, ja que és una manualitat d’un coet. Pel que fa a l’adequació de l’activitat al nivell de l’alumnat, considerem que s’adequa bastant al cicle mitjà. Pel que fa a les faltes d’ortografia i gramaticals, creiem oportú comentar que, en comptes d’escriure “seguidament”, han escrit “seguiment”. Deduïm que ha estat un problema de corrector. També, han escrit “l’idea” i és correcte “la idea”.
NOM:
Grup 2
EMAIL:
ciencies.socials.udg@gmail.com
CLASSIFICA'NS!
⭐⭐⭐⭐
COMENTARIS
-
HABILITATS GEOGRÀFIQUES: Considerem que l’activitat d’habilitats geogràfiques fomenta el treball cooperatiu i la cohesió de grup. A més a més, l’activitat d’habilitats geogràfiques permet incentivar l’interès de l’alumnat pel tema tractat. Pel que fa a l’activitat d’habilitats geogràfiques es basa en l’estudi d’una habilitat geogràfica, ja que permet crear de forma manipulativa el tema que estan tractant. També permet motivar a l’alumnat per l’aprenentatge del tema perquè creiem que és una activitat molt original i engrescadora pels alumnes. Creiem que totes les activitats proposades estan dissenyades i es presenten en un format que resulti atractiu a l’alumnat. No sabem si aquesta activitat és adequada al nivell de l’alumnat, ja que no s’especifica ni el cicle ni al curs a qui va dirigit. En aquest cas l’activitat conté algun error ortogràfic.
-
CIUTADANIA I VALORS: Considerem que l’activitat de ciutadania i valors “Posem rumb cap a l’espai!“ permet fomentar el pensament crític i reflexiu dels alumnes. A més a més, utilitzen estratègies didàctiques innovadores que permeten motivar als alumnes a aprendre sobre la temàtica presentada. També, anima als nens i nenes a participar utilitzant diferents estratègies que permetin atendre les necessitats de cada infant. Creiem que aquesta activitat permet connectar el tema d’aprenentatge amb els interessos o coneixements dels alumnes, però no permet participar de forma activa els interessos dels alumnes. Aquesta activitat està dissenyada i presenta un format que resulta atractiu a l’alumnat. No sabem si aquesta activitat és adequada al nivell de l’alumnat, ja que no s’especifica ni el cicle ni al curs a qui va dirigit. No conté faltes d’ortografia ni gramaticals, però creiem que l’activitat podria estar redactada millor, ja que els passos no estan del tot clars, tot i que hi ha el vídeo del final que els infants poden visualitzar.
CORRECCIÓ FINAL
A partir de les coavaluacions fetes pels nostres companys, hem pogut realitzar una correcció final del nostre blog. A continuació, mostrarem els canvis finals que hem realitzat:
Pel que fa a l'apartat d'inici del nostre blog, hem afegit el nom de la professora i el logotip de la facultat, ja que només havíem adherit el logotip de la UdG. A més, hem completat les presentacions dels membres del grup de treball, afegint la fotografia que ens faltava i redactant les aportacions de cadascú per a la creació del blog.
Altrament, ens hem fixat en l'apartat d'introducció i objectius, el qual hem corregit tant amb les aportacions de la professora com les dels companys. Així mateix, hem aconseguit una molt bona millora d'aquest apartat.
Amb relació a l'storytelling i l'activitat d'idees prèvies, hem rebut crítiques molt positives per part dels dos grups coavaluadors i per tant, no ha calgut cap modificació al respecte.
D'altra banda, amb relació a les darreres activitats principals del blog, hem hagut de fixar-nos en alguns aspectes que ens havien destacat. En primer lloc, hem fet una correcció ortogràfica general, ja que sembla que ens hi havien detectat algun error ortogràfic. Seguidament, ens han comentat que hi trobaven a faltar certa llibertat en l'elecció de les activitats. Voldríem aclarir que la nostra intenció ha estat establir una guia per aconseguir un seguiment correcte per part dels infants i que a partir d'aquí, els infants eren lliures de realitzar, tant la maqueta com l'experiment del coet amb els materials que trobessin més interessants. Alhora, si algun infant tenia alguna proposta per al seu projecte, estàvem totalment oberts, com a mestres, a acceptar-la.
També, ens agradaria aclarir que el nivell preestablert per a les activitats va relacionat amb el nivell que establim a l'inici del blog, per tant és totalment compatible. I per últim, voldríem remarcar una crítica rebuda amb relació a l'activitat de ciutadania i valors, on ens comenten que els passos no estan del tot ben redactats. Des del nostre punt de vista, creiem que els passos que hem redactat són breus, però suficientment clars i concisos per tal que un infant de Cicle Mitjà ho entengui. Tot i això, vam decidir adjuntar un vídeo final per reforçar aquest aspecte.
En definitiva, considerem que hem fet un bon treball perquè no hem hagut de realitzar gaires modificacions al nostre blog.